< Terug naar overzicht

Jeugd in Ilpendam begint extra duurzaam aan nieuw schooljaar

20180823_092022_1535020626547_resized 27 augustus 2018 - Als binnenkort bij De Grote Grutto in Ilpendam de schoolbel weer klinkt, wordt een extra duurzaam tijdperk ingeluid. De brede school is tijdens de zomervakantie namelijk van top tot teen geschilderd, volgens de duurzame principes van Prestatiegericht Schilderwerk (PGS). Hierbij worden prestatieafspraken gemaakt met het verantwoordelijke onderhoudsbedrijf over met name de (langere) levensduur van het schilderwerk. ‘Door te kiezen voor zeer duurzame producten en een bepaalde werkwijze, kunnen we ervoor zorgen dat schilderwerk zo’n twee jaar langer meekan,’ zegt Cees Tuip van het Schildersgilde in Edam, dat de werkzaamheden in opdracht van Wooncompagnie uitvoerde. ‘Dat bespaart kosten en is beter voor het milieu.’

‘Strak in de lak’
De Grote Grutto zit na de schilderbeurt weer ‘strak in de lak’. De deuren zijn geschilderd in een lichtbruine kleur en de kozijnen zijn in de teakbijts gezet en vervolgens afgelakt met een transparante lak. De rabatdelen hebben een lichtgrijze uitstraling. Door dit kleurgebruik heeft het schoolgebouw een natuurlijk aanzien.

Bestand tegen weersinvloeden
Er is binnen dit project bewust gekozen voor verfsoorten die een langere levensduur garanderen. Zo zijn de grote toegangsdeuren geverfd met een product dat zeer elastisch en goed bestand is tegen weersinvloeden. Ook voor de kozijnen is een product gebruikt dat de invloed van regen, wind en zonlicht langer doorstaat. Voor de rabatdelen is een verfsoort gebruikt dat een keramisch filter bevat dat de invloed van temperatuur, vocht, en licht aanzienlijk minder kans geeft.

Tweejaarlijkse inspectie
‘Hoewel het schilderwerk er in principe weer acht jaar tegen kan, zullen wij elke twee jaar een tussentijdse inspectie houden,’ zegt Cees Tuip. ‘Zo kunnen we mogelijke beschadigingen eerder signaleren en vroegtijdig maatregelen nemen, wat op termijn extra onderhoudswerkzaamheden voorkomt en dus kosten bespaart.’

Extra aandacht voor kozijnen
Tijdens de inspectie zullen de kozijnen extra aandacht krijgen: ‘Deze zijn niet behandeld met een gepigmenteerd product waardoor weersinvloeden als de zon, ondanks de beschermende lak, groter zijn.’

In de Grote Grutto zijn naast drie basisscholen onder meer een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal gevestigd.