< Terug naar overzicht

Kohnstamlocatie M’DAM genomineerd voor Duurzaam Bouwen Award

Kohnstamlocatie N'Dam 25 januari 2019 - Woningcorporatie Wooncompagnie is met het project M’DAM in
Monnickendam genomineerd voor een Duurzaam Bouwen Award in de
categorie ‘Meest duurzame woningcorporatie’. Het project is een
samenwerking tussen Wooncompagnie, Finch Buildings, De Groot
Vroomshoop en BMB Ontwikkeling.

‘Wij willen als corporatie voldoende betaalbare woningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers woningaanbod,’ stelt directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie. ‘Binnen dit bijzondere project in Monnickendam smelten deze twee prestatievelden perfect samen. Dankzij het project, waarbij gasloos, circulair, CO2-loos en zeer efficiënt wordt gebouwd, kunnen we over afzienbare tijd twintig uiterst duurzame sociale huurwoningen aan onze voorraad toevoegen.

Over de woningen
Het plan omvat 62 appartementen, waarvan:
- 20 sociale huurwoningen
- 21 sociale koopwoningen
- 21 vrije sector koopwoningen

Deze zijn bestemd voor verschillende doelgroepen en daarom worden de woningen levensloopbestendig. 

Duurzaam
Het complex wordt uiteraard aardgasvrij en heeft het een EnergiePrestatieCoëfficient (EPC) van 0,0. Dat komt door een combinatie van goede luchtdichtheid, hoge isolatiewaarden, een lucht-water-warmtepomp in elke appartement en een dak dat volledig is belegd met zonnepanelen.

De woningen worden gebouwd volgens het concept Finch Buildings: houten gebouwen van hoge kwaliteit en zeer duurzaam. Doordat gebouwd wordt met hout in plaats van staal en beton wordt op CO2 bespaard. Voor dit project is dit tezamen te vergelijken met de compensatie van 3,1 miljoen kilometer autorijden. Deze bouwmethode heeft nog een prettig voordeel: een korte bouwtijd.

Planning
beoogde afgifte vergunning: laatste week januari 2019
start verkoop/verhuur appartementen die niet bestemd zijn voor sociale huur
start bouw: zomer 2019
oplevering: eind 2019

Over de award
De Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards is een initiatief van de stichting DBA, waarin abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd hun krachten hebben gebundeld. De stichting heeft als doel verduurzaming van de gebouwde omgeving te stimuleren.