< Terug naar overzicht

Kunstenaar Jan Murk de Vries bewondert

PageRight_JanMurkenbewoonstermevrouwDierxinhettrapenhuis 17 december 2013 - De befaamde Friese kunstenaar Jan Murk de Vries bracht onlangs een bezoek aan het opgeknapte complex aan de Manusveert in Tuitjenhorn. Dit op uitnodiging van Wooncompagnie en na een verzoek van Koopmans Schilders BV uit Harlingen. De 94-jarige kunstenaar maakte twee kleurrijke acrylglasplaten voor in het trappenhuis. Samen met de woningcorporatie, het schildersbedrijf en bewoonster mevrouw Dierx bewonderde hij het fraaie eindresultaat. ‘Het is geweldig om te zien hoe de platen zijn verwerkt en welk effect ze hebben. Maar vooral ben ik blij dat de bewoners tevreden zijn, daar doe je het voor,’ zegt de kunstenaar.

De Manusveert in Tuitjenhorn onderging een totale metamorfose. Zo werd het stuk gemeentegrond bij het parkeerterrein, op verzoek van de bewoners, voorzien van lage beplanting, bolboompjes en een hekje. Met als eyecatcher: een mozaïekbol, ontworpen door Anita van Egmond uit Callantsoog.


Een kunstzinnig trappenhuis
Ook
het trappenhuis van het complex kreeg een kunstzinnig tintje. De beglazing werd vervangen door gekleurd glas en twee speciale acrylglasplaten ontworpen door Jan Murk de Vries: ‘Bij het ontwerpen heb ik mijn gevoel gevolgd. Ik liet me daarbij inspireren door de elementen vuur, water, aarde en ruimte. Zo werk ik al jaren. Nadat het ontwerp klaar was, heb ik in mijn atelier de platen gemaakt.’

‘Prachtige lichtinval’
Kortgeleden bekeek Jan Murk in Tuitjenhorn hoogstpersoonlijk het eindresultaat. ‘Het was mooi om ter plekke het effect van de glasplaten te zien,’ vervolgt Jan Murk. ‘De lichtinval was prachtig. Ik vind het geweldig dat Wooncompagnie en de bewoners het complex hebben aangepakt en dat ik hieraan mijn steentje mocht bijdragen.’ De kunstenaar geeft gestalte aan wat hij ziet, ervaart en voelt. In schilderijen, tekeningen, hout, plastiek en acrylaatglas. Jan Murk heeft verschillende indrukwekkende exposities en projecten op zijn naam staan, zoals de kenmerkende beglazing van de stilteruimte op Schiphol. ‘Zelf vind ik het allemaal niet zo bijzonder, voor mij is het gewoon werk,’ stelt hij nuchter.


Schilderwerkzaamheden bij verschillende woningen

De metamorfose van de Manusveert werd onlangs afgerond met schilderwerkzaamheden. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Koopmans Schilders BV uit Harlingen en begeleid door bouwkundig opzichter Peter Tuin van Wooncompagnie. Het schildersbedrijf voorzag ook woningen in Sint Maarten, Wieringerwaard, Tuitjenhorn, Dirkshorn en Warmenhuizen van een verse verflaag. Leefbaarheid en onderhoud zijn speerpunten binnen het beleid van Wooncompagnie.