< Terug naar overzicht

Minister Stef Blok bij officiële opening: Heel Europa is er voor iedereen

Opening Heel Europa Purmerend Met Minister Blok 7553 18 februari 2015 - Met het planten van vier fruitbomen verrichtte minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) dinsdagmiddag 17 februari de officiële opening van Heel Europa, een nieuw woon-zorgcomplex in Purmerend. De minister werd bijgestaan door Jan Krijt, bewoner van het complex en een van de initiatiefnemers Klaas Kwadijk (oud-directeur Stichting Wonen en Zorg Purmerend). De openingshandeling is symbolisch voor het woon-zorgcomplex, waar contacten tot bloei komen en samenwerking hét sleutelwoord is.
Heel Europa, initiatief van Wooncompagnie en verschillende (zorg)partijen, is een echte buurtgemeenschap voor mensen van alle leeftijden, met of zonder specifieke zorgvraag.
Naast betaalbare woningen beschikt Heel Europa over verschillende voorzieningen die kunnen worden gebruikt door mensen uit de hele buurt. Dat geeft het project volgens minister Blok een bijzondere meerwaarde: Heel Europa is er voor iedereen.

Woningen voor mensen met smalle beurs
Heel Europa behelst louter sociale huurwoningen, woningen dus voor mensen met een smalle beurs. Dit sluit volgens Blok aan bij de kerntaak van een woningcorporatie als Wooncompagnie. Verder is er woonruimte voor ouderen en mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Samen met het ruime aanbod aan voorzieningen maakt dit Heel Europa veelzijdig.

Resultaat van bijzondere samenwerking
Het achttien verdiepingen tellende complex heeft een bijzondere, maatschappelijke ‘fundering’. ‘Heel Europa is het resultaat van een mooie, intensieve samenwerking tussen uiteenlopende partijen en zorgorganisaties,’ benadrukte John Hendriks, directeur-bestuurder van Wooncompagnie, tijdens de opening. ‘Met elkaar hebben we een bruisende buurtgemeenschap kunnen creëren, waar verschillende doelgroepen samen wonen en leven. Elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en vooral ook: er voor elkaar zijn. Daar gaat het binnen Heel Europa om.’


Twee woonlagen met imposante woontoren
Na een bouwtijd van twee jaar werd in december vorig jaar Heel Europa opgeleverd aan haar bewoners en gebruikers. Het complex bestaat uit twee lagen woningen met daarop een parkeerplaats en een imposante woontoren aan De Melkweg: het doorlopende fietspad dat Weidevenne, via een nieuwe brug over het Noord-Hollands Kanaal, met het historisch centrum van Purmerend verbindt.

Fraaie binnentuin en voorzieningen
De (buurt)bewoners kunnen elkaar ontmoeten in een fraaie, gemeenschappelijke binnentuin en gebruik maken van een scala aan voorzieningen. Van een grand café tot kapsalon. Ook zijn er diverse zorg- en welzijnspartijen vertegenwoordigd, zoals Prinsenstichting, RIBW ZWWF, Stichting Wonen en Zorg Purmerend, Wonen Plus, Centrum voor Jeugd en Gezin, Clusius College Purmerend en Clup Welzijn.

In totaal 140 sociale huurwoningen
Het complex omvat 140 sociale huurwoningen en woonruimte voor mensen met een zorgbehoefte. Zo bevinden zich op de eerste verdieping vierentwintig zorgeenheden, mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie. Ook zijn er vijftig aanleunwoningen. ‘Op de begane grond van Heel Europa zetelt onze Thuiszorgwinkel, waar bewoners en omwonenden, wanneer dan ook, een beroep op kunnen doen. Dankzij de zorgmogelijkheden en alle voorzieningen in het complex kunnen mensen aanzienlijk langer zelfstandig blijven wonen,’ sprak Wim van ‘t Veer, directeur van Stichting Wonen en Zorg Purmerend, die de inspanningen van Wooncompagnie en alle andere betrokkenen roemde.

Partijen, bewoners en buurtgenoten verbinden
‘We staan nu voor de uitdaging om het ‘samenleven’ in Heel Europa blijvend te stimuleren,’ aldus Van ’t Veer. ‘De gemeente Purmerend steunt ons daarbij met het tijdelijk aanstellen van een bedrijfsleider die verschillende partijen, bewoners en buurtgenoten met elkaar verbindt. De verbindingskansen zijn legio. Zo heeft het Clusius College Purmerend een leerlingenplek in Heel Europa. Het college heeft een opleidingsstroom voor de bloemisterij en kan workshops geven, bijvoorbeeld binnen een woongroep. Dit soort initiatieven, hoe klein ook, maken Heel Europa tot wat het moet zijn: een samenleving op zich. Samen wordt méér.’


Woningzoekenden reageerden massaal
Er werd massaal gereageerd op de aangeboden huurwoningen. Debby de Waal (38) werd officieel de allereerste bewoner van Heel Europa. Met haar zoons Twan (9) en Yoran (7) betrok zij een appartement op de veertiende etage van de woontoren. ’Dit is voor ons de ideale plek om een nieuwe start te maken,’ vertelt Debby. ’We wonen op een perfecte locatie, met alle voorzieningen in de buurt. En je zit zó in het centrum van Purmerend. In dit complex wonen en leven verschillende mensen, jong en wat ouder, samen. Dat maakt het complex extra levendig.’

Nader kennismaken met complex
Alle bewoners van Heel Europa werden bij de officiële opening betrokken. Na de betogen van minister Stef Blok, Wim van ’t  Veer en John Hendriks volgde de openingshandeling. Daarna kregen belangstellenden een rondleiding door het complex. Ook kon kennis worden gemaakt met de betrokken partijen die samen Heel Europa vorm en kleur geven.