< Terug naar overzicht

Monumentaal wonen in hartje Purmerend

Topgevel Liduina Stichting_2 (2) 21 september 2016 - Het voormalige St. Liduina Gasthuis aan de Emmakade 3 & 4 in Purmerend krijgt een woonbestemming. Pakhuis Real Estate ontwikkelde een bouwplan voor 27 twee- en driekamerwoningen op deze locatie. Na de verbouwing zal nieuwe eigenaar Wooncompagnie de woningen gaan aanbieden. Het gaat om sociale huurwoningen, variërend van 41 tot 82 m2 met huurprijzen die variëren van rond de 400 tot 700 euro per maand. Betaalbaar wonen in een gemeentelijk monument in de binnenstad van Purmerend, met alle voorzieningen op loopafstand. Met dit bijzondere project maakt Wooncompagnie het mogelijk.

Het markante gebouw in hartje Purmerend werd in 1912 gebouwd als “roomskatholiek pension voor betalenden, met enkele kamers voor ouden van dagen”. In 1926 werd het pand onderdeel van het St. Liduina Gasthuis. ‘Het gebouw had nog steeds de oorspronkelijke structuur van het oude ziekenhuis, met lange gangen en aan weerszijden kamers,’ vertelt Kees Koning, architect bij EWP Purmerend BV. ‘Aan ons bureau de mooie opdracht om hier 27 comfortabele appartementen in te passen en deze op de juiste manier te ontsluiten.’

Woningen gesitueerd op drie woonlagen
In het ontwerp worden de 27 woningen gesitueerd op drie woonlagen. Van buitenaf is het monumentale appartementengebouw straks toegankelijk via het oude doktershuis, de voormalige ambulance-ingang en de hoofdingang. Bij deze laatste ingang bevindt zich een lift. Hierdoor is wonen op deze locatie ook mogelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Binnenin het gebouw krijgt elk appartement een eigen ingang, elf van de woningen hebben tevens een buitenruimte. Aan de achterzijde van het pand worden voor de bewoners extra parkeervoorzieningen aangelegd.

Voldoen aan de hoogste isolatienormen
Alle woningen voldoen uiteraard aan de hoge isolatienormen van Wooncompagnie. ‘Dat was misschien nog wel de grootste uitdaging,’ zegt Koning. ‘Het gebouw is meer dan honderd jaar oud, maar wordt nu compleet geïsoleerd. Niet alleen om zoveel mogelijk energie te besparen, maar ook om geluidsoverlast te beperken. Alle woningen hebben straks dan ook een gunstig energielabel. Vanbinnen wordt het gebouw weliswaar splinternieuw, de buitenkant blijft volledig intact. Inclusief alle fraaie details, zoals de monumentale hoofdingang met geveldecoraties en het paneel met de naam St. Liduinastichting. Al met al wordt dit echt een unieke woonplek.’

Reageren in het eerste kwartaal 2017
De appartementen in het voormalige St. Liduina Gasthuis worden naar verwachting medio 2017 opgeleverd. In het eerste kwartaal van 2017 start Wooncompagnie met het aanbieden van de woningen via Woonmatch Waterland. Belangstellenden die hier zijn ingeschreven kunnen dan direct reageren.