< Terug naar overzicht

Onderhoudsmedewerkers van Wooncompagnie delen praktische tips met klussende vrouwen

22 mei 2013 - Leren klussen, samenwerken en elkaar ondertussen beter leren kennen. Dat is de insteek van de workshops Klussen voor Vrouwen waarmee Wooncompagnie deze week is gestart. Tijdens de workshops brengen ervaren onderhoudsmedewerkers van de woningcorporatie in totaal twintig deelneemsters de fijne kneepjes van het klusvak bij.

De workshops worden gehouden in de vestiging van Wooncompagnie Purmerend. Twee groepen vrouwen volgen twee workshops. De eerste heeft als thema ‘ophangen en bevestigen’. Hierbij wordt aandacht besteed aan uiteenlopende klusjes in huis, zoals het vervangen van een kraanleertje, het rechthangen van een keukenkastje en het aansluiten van verlichting.

Boren en pluggen
In de tweede workshop wordt informatie gegeven over de verschillende ondergronden en materialen waarmee tijdens het klussen wordt gewerkt. Welke soorten boren en pluggen zijn er en hoe gebruik je ze? Hoe bevestig je een boekenplank, schilderij of plafonnière? Op deze en andere klusvragen krijgen de deelnemende vrouwen tijdens de workshop een professioneel antwoord.

Praktische informatie en adviezen
Vorig jaar organiseerde Wooncompagnie de cursus Klussen in Huis voor vrouwen. Er was zoveel animo, dat een aantal personen niet kon deelnemen. Speciaal voor deze en andere klusgrage dames worden de klusworkshops gehouden. 

Er is wel voor gekozen de lessen niet opnieuw te laten organiseren door een extern bedrijf. Om de kosten te beperken en de workshops extra praktijkgericht te maken, schakelt de woningcorporatie deze keer eigen onderhoudsmedewerkers in. ‘Zij kunnen immers alles en hebben praktische informatie en adviezen paraat,’ aldus projectleider Mariel Esser van Wooncompagnie.

Het doel is tweeledig
De workshops hebben een tweeledig doel, vertelt de projectleider: ‘Om te beginnen leren vrouwen beter klussen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van anderen. Verder zijn de workshops een mooie manier om elkaar beter te leren kennen. Samenwerken schept nu eenmaal een band.’

Deelnemers zijn handiger en durven meer
Uit een enquête naar aanleiding van de vorige cursus blijkt inderdaad dat verschillende deelnemers, onder meer via social media, contact hebben gehouden. Ook zeggen de vrouwen na de cursus veel handiger te zijn en durven ze bepaalde klussen eerder aan te pakken.

Meer informatie over Wooncompagnie? Kijk op www.wooncompagnie.nl