< Terug naar overzicht

‘Onze woning is behaaglijk én energiezuinig’

Isolatie en zonnepanelen-0815 6 maart 2017 - ‘Sinds onze woning optimaal is geïsoleerd en is voorzien van HR ++ glas, is het veel behaaglijker in huis. We hebben geen last meer van tocht en het is sneller warm.’ Aan het woord zijn Charles Beij en Suzan Leeuwerke uit Nibbixwoud. Hun woning maakt deel uit van een onderhoudsproject, waarbij Wooncompagnie verschillende isolerende maatregelen toepast. Hiermee wil de corporatie het wooncomfort verbeteren en de energiekosten terugdringen. ‘We merken nu al dat we energie besparen,’ aldus Suzan Leeuwerke.

Zeer geluidswerend
Bij in totaal twintig woningen aan de Weidelaan in Nibbixwoud wordt in de eerste plaats HR ++ glas geplaatst. ‘Het isolatieglas is ook nog eens zeer geluidswerend,’ zegt Charles Beij. ‘Daar ben ik blij mee, want ik heb wisseldiensten en moet overdag soms slapen.’ Daarnaast wordt bodem- en dakisolatie aangebracht en krijgen alle woningen zonnepanelen.

‘Veel minder energiekosten’
‘De zonnepanelen leveren flink wat energie op,’ ervaart Suzan Leeuwerke. ‘Tegelijkertijd hoeven we door alle isolerende maatregelen veel minder te stoken. Al met al scheelt dat de nodige energiekosten en dat is natuurlijk mooi meegenomen.’

Dikke laag ‘isolatiechips’ Bij bodemisolatie wordt een 35 centimeter dikke laag ‘isolatiechips’ onder de vloer aangebracht. Bodemisolatie gaat warmteverlies via de vloer op de begane grond tegen. Ook komt er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is en comfortabeler wordt. Bij dakisolatie wordt de binnenzijde van het dak bekleed met een vijftien centimeter dik isolatiemateriaal. Dankzij dakisolatie verliest een woning minder warmte en hoeft er minder te worden gestookt.

Flinke energiebesparing
De bodem- en dakisolatie worden verzorgd door bouwbedrijf Tuin Zijpe uit ’t Zand. Helder Vastgoed uit Den Helder plaatst het isolatieglas, Zonzo uit Hem de zonnepanelen. Met alle maatregelen wordt het energielabel van de woningen teruggebracht van D naar A. ‘Door diverse energetische maatregelen te treffen worden de woningen extra energiezuinig,’ vertelt projectleider Beheer en Onderhoud Jeroen Oppenhuis van Wooncompagnie. ‘Hiermee wordt het milieu gespaard en gaan de stookkosten omlaag. Dat laatste, het beperken van de totale woonlasten, staat hoog op de agenda van Wooncompagnie.’

Duurzaamheid Wooncompagnie biedt het isolatieglas en de bodemisolatie binnen dit project kosteloos aan. De zonnepanelen en dakisolatie worden aangeboden tegen een geringe huurverhoging. Alle bewoners maken gebruikt van deze extra opties.