< Terug naar overzicht

Uniek bouwspektakel in hartje Schagen

PageRight_IMG_4217 14 oktober 2013 - Nieuwe ondergevels voor elf woningen in één dag!

Het centrum van Schagen maakt zich op voor een bijzonder bouwspektakel. Op maandag 14 oktober 2013 worden maar liefst elf woningen aan de onderzijde voorzien van gloednieuwe gevels. De loodzware gevelelementen worden geplaatst door een grote hijskraan. In één dag tijd krijgen de woningen nieuwe voor-, achter- en zijgevels. Compleet met steenstrips van baksteen, isolatiemateriaal, kozijnen, ramen en deuren. Kortom, een ware metamorfose!

De werkzaamheden maken deel uit van een groot renovatieproject. Aan de Veeteeltstraat, Marktstraat en Kanaalstraat in Schagen worden in totaal worden 57 woningen aangepakt. Naast wooncomfort en uitstraling ligt de nadruk bij dit project vooral op energiezuinigheid. VDM Woningen uit Drogeham renoveert 38 woningen, Aannemersbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar de overige 19. Beide bedrijven hanteren verschillende bouwsystemen, die staan voor een hoge efficiency en kwaliteit.

Indrukwekkende gevelelementen
Aanstaande maandag voorziet het eerstgenoemde bedrijf elf woningen aan de Kanaalstraat op de begane grond van een compleet nieuwe schil. De indrukwekkende gevelelementen, die in de werkplaats van VDM Woningen geheel zijn voorbereid, worden in alle vroegte per vrachtwagen naar Schagen vervoerd. Daar staat een hijskraan klaar om ze vakkundig te plaatsen.

Een ‘gewichtige’ klus
De buitenmuren van de betreffende woningen zijn inmiddels gesloopt. Via de hijskraan worden de gevelvullende elementen, met grote precisie, om de binnenmuren geplaatst. ‘Een element heeft snel een gewicht van tweeduizend kilo, dus het plaatsen heeft nogal wat voeten in de aarde,’ vertelt projectleider Hilco Pekel van VDM Woningen.

Meteen resultaat
De elf woningen worden, afhankelijk van de (weers)omstandigheden, binnen een dag in een nieuw jasje gestoken. En dat levert meteen een mooi plaatje op, verzekert de projectleider. ‘Je ziet direct resultaat, want de elementen zijn helemaal compleet. Ze zijn voorzien van baksteenstrips, voegwerk en geschilderde kozijnen en deuren. Zelfs de HR++ beglazing zit erin,’ aldus Hilco Pekel. De gevels zijn geïsoleerd met cellulose, een gerecycled en zeer duurzaam product.

De renovatiewerkzaamheden gingen begin juni van start. Inmiddels zijn vier woningen opgeleverd. Naar verwachting wordt het totale onderhoudsproject vóór 1 maart 2014 afgerond.