< Terug naar overzicht

Wethouder Mary van Gent en een bewoner gaan feestelijk ‘door het lint’ bij opening van De Elshof

Elshof (1) 30 november 2016 - Door met een bewoner op een duofiets door een lint te rijden opende wethouder Mary van Gent dinsdag 29 november op ludieke wijze De Elshof. Deze locatie in Anna Paulowna omvat een complex met vier kleinschalige woningen voor in totaal 28 mensen met dementie en 18 huurappartementen. De appartementen zijn in drie lagen gebouwd en beschikken over een lift. Locatie Kleinschalig Wonen De Elshof van Woonzorggroep Samen en de appartementen van Wooncompagnie maken deel uit van de eerste fase van nieuwbouwplan Elshof-Zuid. Binnenkort levert Wooncompagnie nog twaalf eengezinswoningen op. Hiermee wordt de eerste fase officieel afgerond.

Meer levensvreugde
Wethouder Mary van Gent van de gemeente Hollands Kroon en haar medereiziger, een bewoner van De Elshof, genoten zichtbaar van de feestelijke openingshandeling. En dat is precies de gedachte achter de nieuwe kleinschalige woonvoorziening: mensen met dementie een veilig, warm thuis bieden zodat ze zo lang mogelijk de regie over hun leven houden en meer levensvreugde hebben.

Een eigen kamer
Zo veel mogelijk als thuis, dat is het idee achter kleinschalig wonen. Iedere bewoner heeft een eigen kamer, met eigen meubels en spulletjes. Daarnaast is er in elke woning een gemeenschappelijke woonkamer: een overzichtelijke, huiselijke omgeving waar bewoners en medewerkers samen een huishouden runnen. Het complex beschikt over een voor de bewoners vrij toegankelijke binnentuin.

Bijzonder en duurzaam
Het openingslint werd stevig vastgehouden door Hans Groenendijk van de Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen en directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie, pal tussen de locatie en de huurappartementen in. Dit stond symbool voor de nauwe samenwerking tussen beide organisaties. ‘We hebben met elkaar een bijzonder en uiterst duurzaam project kunnen realiseren,’ aldus Stefan van Schaik. ‘Daar kunnen alle betrokkenen met recht trots op zijn.’

Van alle gemakken voorzien
‘Het is een prachtig complex geworden, de woningen zijn van alle gemakken voorzien,’ vertelt Hans Groenendijk. ‘In de gezellig huiskamer is het goed toeven, maar de bewoners kunnen zich desgewenst ook in hun eigen zit/slaapkamer terugtrekken.’ 

Zonnepanelen, zonnecollectoren en aardwarmte
De Elshof is zeer duurzaam. Op het dak van het woonzorggebouw prijken 138 zonnepanelen, die naar verwachting voor ruim tachtig procent voorzien in het energieverbruik. Bovendien zijn er 28 zonnecollectoren aangebracht om het water extra op te warmen. Verder maakt het complex gebruik van een aardwarmtesysteem, voor de verwarming en afkoeling van het gebouw.

Intensieve samenwerking
Wooncompagnie was verantwoordelijk voor de bouw van het complex en de appartementen. ‘Het bouwtraject vroeg veel aandacht, maar dankzij een goed en intensief contact met Woonzorggroep Samen hebben we dit project naar tevredenheid en volgens planning kunnen realiseren,’ stelt procesmanager Mascha Kramer van Wooncompagnie.