< Terug naar overzicht

Wethouders slaan eerste paal Neckerpoort

Presentatie gevels spijkerman 24 juni 2013 - Horecagelegenheid, winkels en 25 sociale huurwoningen door Wooncompagnie in hartje PurmerendWethouders Hans Krieger (Binnenstad) en Berent Daan (Economische Zaken) van de gemeente Purmerend slaan maandagmiddag 1 juli 2013 de eerste paal voor een prestigieus project: Neckerpoort. Het plan, in de volksmond ook bekend als Plan Spijkerman, omvat een horecagelegenheid, winkelruimten en woningen. Neckerpoort krijgt een herkenbare en veelzijdige uitstraling. Wooncompagnie wordt eigenaar van vijfentwintig sociale huurwoningen en ondersteunt hiermee het (betaalbaar) Wonen Boven Winkels.

De Neckerpoort is een initiatief van ondernemer Frans Spijkerman, die op de bewuste locatie een bekende horecagelegenheid runde. Spijkerman ontvouwde enkele jaren geleden een even vooruitstrevend als indrukwekkend plan. Zijn voormalige pand en enkele buurpanden zouden plaatsmaken voor een bijzonder project, waar ondernemen en wonen hand in hand gaan. Op een kenmerkende locatie: op de hoek van de Neckerdijk en de Kanaalschans, pal tegenover de sluis.

Wonen, ondernemen en ontspannen aan het water
Na jarenlange voorbereiding worden zijn plannen nu bewaarheid. In de omgeving waar vroeger de Neckerpoort prijkte, wordt om te beginnen een horecagelegenheid gerealiseerd: een restaurant met twee feestzalen aan het Noord-Hollands Kanaal. Verder komen er drie winkelunits en dertig appartementen. Het betreft vijf koopwoningen en vijfentwintig sociale huurwoningen. De sociale huurwoningen (17 driekamer- en 8 vierkamerwoningen) zijn eigendom van Wooncompagnie.

‘Samen werken aan een nieuwe entree van de stad’
‘Deze locatie blijft een ideale stek voor een horecagelegenheid,’ vertelt Frans Spijkerman. ‘Ik wil namelijk graag een breed publiek bedienen. Iedereen komt hier. Van automobilisten, fietsers, wandelaars tot watersporters. Verder is dit een unieke plek om te wonen: midden in de stad en met een prachtig uitzicht op het water. Het is gewoon een toplocatie. Ik ben er trots op dat wij dit project, dat een nieuwe entree wordt van Purmerend, met elkaar mogen realiseren.’

Panden met een gevarieerde, karakteristieke uitstraling
De bouwwerkzaamheden, verricht door Koning Bouw uit Volendam, worden naar verwachting in het vierde kwartaal van 2014 afgerond. EWP Architecten uit Purmerend tekent voor het ontwerp. Door de verschillende geledingen, kleuren gevelstenen en detaillering ontstaan verschillende, zelfstandige stadspanden. Dit geeft het totale project een gevarieerde en karakteristieke uitstraling. Er zijn overigens nog twee woningen te koop, via Teunisse Malelaars Onroerend Goed in Purmerend. De toewijzing van de sociale huurwoningen start in het eerste kwartaal van 2014, door Woningnet.