< Terug naar overzicht

Winkel beleeft bijzondere bouwpremiere met oplevering van 19 EC garantwoningen

PageRight_bouw 25 november 2013 - Wooncompagnie en VBK Noord-West schrijven aankomende donderdag 21 november 2013 ‘bouwgeschiedenis’. Aan de Reine Claude in Winkel worden namelijk de eerste negentien zogeheten EC Garantwoningen opgeleverd. De woningen zijn gebouwd volgens een speciaal door VBK Noord-West ontwikkeld bouwconcept. Er was veel belangstelling en alle woningen zijn inmiddels verhuurd. Het project is in zeer korte tijd neergezet en is buitengewoon energiezuinig. Wooncompagnie gaf als eerste opdracht tot het realiseren van nieuwbouwwoningen volgens dit flexibele bouwconcept. Met een verrassend eindresultaat!

Door het gebruik van prefab onderdelen is de bouwtijd van een EC Garantwoning aanzienlijk korter dan bij traditioneel bouwen. Zo kan een blok van vier woningen in nog geen twee maanden compleet worden neergezet. Verder is het proces zeer arbeidsvriendelijk, kostenbesparend en ontstaat er minder bouwvocht omdat door prefabricage de woningen eerder ‘waterdicht’ zijn.

De badkamer komt compleet afgewerkt aan
Het casco van de woningen bestaat uit een prefab betonnen fundering en prefab wanden en vloeren. De woningen hebben een geïsoleerde buitenschil met een optimale luchtdichtheid, om warmteverlies te beperken. De brede gevelsluitende elementen zijn aan de buitenzijde voorzien van elastische   ‘steenstrips’, gemaakt van duurzaam kwartszand. De badkamer en toiletruimte zijn in de fabriek volledig afgewerkt, zodat deze op locatie alleen nog moesten worden gemonteerd.

Een unieke energieprestatie
De sociale huurwoningen zijn optimaal geïsoleerd en beschikken over vloerverwarming op de begane grond en HR++ beglazing. Alle woningen hebben een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,54, maar liefst tien procent lager dan de huidige norm. Kortom, de ruime woningen (gebruiksoppervlakte van 111 vierkante meter) zijn comfortabel én garanderen lagere energielasten.

Samen energieverbruik monitoren
Wooncompagnie vindt het belangrijk dat de energielasten en hiermee de totale woonlasten van bewoners zo laag mogelijk worden gehouden. Samen met bewoners zal de woningcorporatie het energieverbruik in de woningen aan de Reine Claude ook monitoren. Hiermee worden bewoners extra bewust van hun energieverbruik en meet de corporatie het effect van alle energetische maatregelen.