< Terug naar overzicht

Woningruilmarkt Schagen druk bezocht!

woningruilmarkt-4442 (1) 11 maart 2019 - Meer dan dertig huurders hadden zich aangemeld voor de Woningruilmarkt die Wooncompagnie organiseerde op zaterdag 9 maart. De opkomst vele malen groter, want in de Blokhut in Schagen werden ruim 100 bezoekers verwelkomd. De bijeenkomst verliep in een goede sfeer, de woningen werden nieuwsgierig bekeken en contactgegevens werden uitgewisseld.

Veel meer animo dan verwacht: ruim 50 woningruilkandidaten


Nog eens 20 spontane ‘woningruilers’ erbij
Wooncompagnie had gerekend op 31 huurders die hun woning te ruil aan zouden bieden. Het werden er ruim 50. De 31 ‘woningruilers’ presenteerden hun eigen woning aan geïnteresseerden aan de hand van door Wooncompagnie gemaakte posters. Op de posters stonden foto’s en specifieke kenmerken van de woning. Ook stond de nieuwe huurprijs vermeld zodat men direct wist wat men zou gaan betalen aan huur en eventuele servicekosten. De 20 spontane ‘woningruilers’ hadden in veel gevallen zelf presentatiemateriaal verzorgd. Alle woningen werden met veel belangstelling bekeken, ook door de mensen die uit nieuwsgierigheid een kijkje kwamen nemen. Medewerkers van Wooncompagnie waren aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en gaven inzicht in de te nemen stappen bij woningruil.

Woningruil goed alternatief op krappe woningmarkt
De hoge opkomst geeft goed weer dat de vraag naar huurwoningen groot is en woningzoekenden via de reguliere weg niet of zeer moeizaam een passende woning kunnen vinden. “Een geweldige opkomst!” aldus Roeland Gravestein, Manager Bewoners. “Dat geeft aan dat mensen open staan om ook op deze manier een nieuwe woning te vinden. En dat is precies de reden dat wij deze Woningruilmarkt voor onze huurders hebben georganiseerd. Op dit moment heeft Schagen ruim 1.500 actief woningzoekenden en minimaal 250 daarvan zijn huurder bij Wooncompagnie. Er zijn dus huurders die op elkaars woning zitten te wachten. Dat is zonde van het wachten. Wooncompagnie kijkt bij woningruil niet naar het inkomen als beide huurders huren bij deze corporatie. Voordeel van woningruil is ook dat woningzoekenden de opgebouwde punten in Woonmatch behouden; ze reageren immers niet op een vrijkomende woning in Woonmatch.

Op naar de daadwerkelijke ‘match’
Er was onderling veel interesse in elkaars woningen. Er blijken in ieder geval een aantal directe ruilingen mogelijk te zijn, maar het is uiteraard aan de huurders zelf of ze dit door willen zetten. De corporatie gaat de opgegeven interesses verder onderzoeken, want mogelijk zijn er ook 3-hoeksruilingen mogelijk.