< Terug naar overzicht

Wooncompagnie ondersteunt initiatief van WonenPlus

wonen plus 29 september 2017 - Contactlunches Waterland groot succes:
Samen eten, praten én contacten leggen

Genieten van een uitgebreid middagmaal en ondertussen, op een ongedwongen manier, in gesprek gaan met tafelgenoten. Dát is het doel van de vier Contactlunches die Stichting WonenPlus Waterland organiseert. Tot nu toe schoven tientallen mensen aan. ‘Het eten was heerlijk, iedereen was heel open en we hebben gezellig met elkaar gepraat,’ aldus één van de deelnemers. Wooncompagnie ondersteunt de Contactlunch. ‘Wij vinden het belangrijk dat bewoners contacten leggen en niet vereenzamen. Om die reden zijn wij graag betrokken bij initiatieven die mensen dichter bij elkaar brengen, zoals de Contactlunch,’ stelt buurtconsulent Sandra de Wit van Buurtteam Waterland e.o. van Wooncompagnie. De eerste drie lunches (in Monnickendam, Broek in Waterland en op Marken) zijn inmiddels afgerond. De laatste Contactlunch wordt woensdag 4 oktober gehouden, in het dorpshuis van Ilpendam.

Verse broodjes, luxe vleeswaren, gekookte eitjes: het ontbrak de bezoekers aan de Contactlunch aan niets. De aanwezigen genoten volop van het eten en uiteraard vooral van elkaars gezelschap. ‘Voor sommige mensen, met name ouderen, is het niet altijd even makkelijk om met anderen in contact te komen,’ ervaart buurtconsulent Sandra de Wit. ‘De Contactlunch is een ideaal moment om een praatje met elkaar te maken. Het maakt niet uit waaróver, het gaat om de gezelligheid.’ 

Langer zelfstandig wonen
De Contactlunch is een initiatief van Stichting WonenPlus Waterland, een organisatie die ouderen, gehandicapten en chronisch zieken helpt bij het zelfstandig blijven wonen, in opdracht van de gemeente Waterland. Voor het organiseren van de lunch zocht de stichting de samenwerking met onder meer Wooncompagnie en De Zonnebloem. Consulenten van WonenPlus, buurtconsulenten van Wooncompagnie en vrijwilligers van De Zonnebloem hebben mensen persoonlijk voor de (kosteloze) lunches uitgenodigd. Daarnaast zijn mensen via flyers, die in de buurt zijn opgehangen, op de hoogte gebracht van het initiatief.

Enthousiaste reacties
‘De aanwezigen waren heel enthousiast,’ vertelt Sandra de Wit. ‘Er werden contacten gelegd en sommigen hebben zelfs iets afgesproken.’ Tijdens de lunches werden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Zo werd tijdens één van de lunches een verloting gehouden. ‘Een bewoonster van 94 jaar viel, tot haar grote vreugde, in de prijzen. Ze had de lachers op haar hand toen ze meldde ‘in haar hele leven nog nooit iets te hebben gewonnen’. Dat wel geeft aan hoe de sfeer was.’

De drie inmiddels afgeronde Contactlunches werden gehouden op vrijdag 22 september in de Bolder in Monnickendam, op dinsdag 26 september in de Draai in Broek in Waterland en op woensdag 27 september in het Trefpunt op Marken. De reeks wordt woensdag 4 oktober dus afgesloten in Ilpendam.