< Terug naar overzicht

Wooncompagnie steekt woningen in een uiterst energiezuinig jasje

2 september 2015 - Aan de Bandijk en Korenstraat in Purmerend pleegt Wooncompagnie momenteel onderhoud aan 103 woningen. In de woningen worden verschillende energiebesparende maatregelen getroffen. Zo worden alle spouwmuren geïsoleerd. Daarnaast kunnen bewoners kiezen voor de plaatsing van HR++ glas en bodemisolatie. De woningcorporatie, die energiebesparing hoog in het vaandel draagt, wil de woningen hiermee terugbrengen van energielabel D naar B. Verder worden alle huizen aan de buitenzijde voorzien van een verse verflaag. Zo zitten de huurders er straks extra comfortabel en weer netjes bij.

Een optimale isolatie van de spouwmuur
Om te beginnen worden de spouwmuren van alle woningen bijgevuld. Hierbij wordt de lege ruimte tussen de binnen- en buitenmuur volledig opgevuld met een isolerend schuimmateriaal. Dat gebeurt via verschillende gaten in de buitenmuur, die na de werkzaamheden weer keurig worden afgedicht.                                                   

HR++ isolatieglas en nieuwe ventilatieroosters
Ook kunnen bewoners ervoor kiezen om in de gehele woning HR++ glas te laten aanbrengen. Het huidige glas wordt in dat geval vervangen, inclusief het glas in de voordeur. Ook worden meteen nieuwe, verbeterde ventilatieroosters aangebracht.

De voordelen van bodemisolatie
Bij bodemisolatie wordt de bodem onder de woning bedekt met vijfendertig centimeter piepschuim ‘isolatiechips’. Hierdoor wordt de betonnen vloer in de woning minder koud. Bewoners die kiezen voor bodemisolatie zullen verder ervaren dat de lucht in de woning droger en dus sneller te verwarmen is.

Energiebesparing en meer wooncomfort
Het aanbrengen van HR++ glas en bodemisolatie gaat gepaard met een geringe huurverhoging. Aangezien de woningen van energielabel D naar B gaan, is het de verwachting dat huurders dit bedrag binnen afzienbare tijd terugverdienen, dankzij een lagere energienota. Daarnaast genieten ze van een optimaal wooncomfort: de warmte blijft langer in huis en de kou beter buiten.

Werkzaamheden zijn in volle gang
De schilderwerkzaamheden en plaatsing van HR++ glas zijn inmiddels in volle gang. Het aanbrengen van de spouwmuur- en bodemisolatie start medio september. Het Schildersgilde uit Edam verzorgt de schilderwerkzaamheden en het plaatsen van HR++ glas, Fihuma BV uit Rotterdam de spouwmuur- en bodemisolatie.