< Terug naar overzicht

Wooncompagnie voert bodemisolatie in fases uit

17 april 2015 - Wooncompagnie voert bij verschillende woningen bodemisolatie uit. Een relatief klein aantal woningen is inmiddels van bodemisolatie voorzien. In de loop van dit jaar brengt de woningcorporatie in kaart wanneer (en welke) energetische maatregelen bij woningen mogelijk worden aangeboden. Vervolgens wordt een planning gemaakt. Omdat niet alle woningen in een kort tijdsbestek kunnen worden aangepakt, past de corporatie op dit moment nog beperkt isolerende maatregelen toe.

Een aantal woningen van Wooncompagnie in Schagen, Winkel, Slootdorp, Wieringerwaard en Tuitjenhorn is de afgelopen weken voorzien van bodemisolatie. Binnenkort zijn verschillende woningen in Schagen, Schagerbrug en Nibbixwoud aan de beurt.

Hoe worden huurders op de hoogte gebracht?
Alle bewoners van woningen die in aanmerking komen voor bodemisolatie ontvangen hierover persoonlijk een brief. Vervolgens worden ze bezocht door een energieconsulent. ‘We bespreken de geplande onderhoudswerkzaamheden, geven uitleg over de werking en voordelen van isolerende maatregelen én geven bewoners handige energietips’ vertelt Johan van Diessen van Haneco Services. Het team energieconsulenten, ingeschakeld door Wooncompagnie en het uitvoerende Bouwbedrijf Tuin/Zijpe uit ’t Zand, inspecteert meteen de kruipruimte. 

Hoe werkt bodemisolatie?
Kort gezegd wordt de bodem onder de woning, in zo’n uur tijd, bedekt met vijfendertig centimeter kunststof ‘isolatieschelpen’. ‘In de kruipruimte van de meeste woningen bevindt zich onvermijdelijk grondwater,’ legt Van Diessen uit. ‘Doordat woningen worden verwarmd, verdampt dat grondwater. Dit vocht komt in de woning terecht. Dankzij de bodemisolatie condenseert het vocht vroegtijdig en bereikt het de woning niet. Hierdoor verdwijnen vochtproblemen, wordt de lucht in de woning droger en is deze sneller op te warmen. Dit kan een besparing van vijfentwintig tot dertig procent op het energieverbruik opleveren.’

Wat zijn de voordelen van bodemisolatie?
Bewoners die kiezen voor bodemisolatie, een optie die gepaard gaat met een geringe huurverhoging, zijn zeer te spreken over het resultaat. ‘Ze besparen stookkosten, ontzien het milieu en genieten van beduidend meer wooncomfort. Dat wordt erg gewaardeerd,’ aldus Van Diessen.