< Terug naar overzicht

Wooncompagnie voorziet ruim 2000 woningen van bodemisolatie

Bodem2 14 juli 2016 - Wooncompagnie is gestart met een omvangrijk onderhoudsproject: verspreid over het werkgebied worden meer dan tweeduizend woningen voorzien van bodemisolatie. In de kruipruimten van de woningen wordt 35 centimeter isolerend materiaal aangebracht. Met het project wil de woningcorporatie, die duurzaamheid en betaalbaarheid hoog op de agenda heeft staan, de energielabels van woningen verbeteren en de stookkosten voor bewoners verlagen.

‘Daarnaast ervaren bewoners, dankzij de bodemisolatie, aanzienlijk meer wooncomfort,’ aldus Menno de Rooij, Projectleider Beheer en Onderhoud van Wooncompagnie.

Startschot in Edam en Wognum
Het onderhoudsproject loopt door tot in 2017. Inmiddels is een start gemaakt bij woningen in Edam en Wognum. Huurders van woningen die in aanmerking komen voor bodemisolatie krijgen hierover persoonlijk bericht. Vervolgens wordt een inspectie uitgevoerd, waarbij wordt vastgesteld of het aanbrengen van bodemisolatie in de betreffende woning mogelijk is. Ook krijgen de bewoners meer informatie over de uit te voeren werkzaamheden en de voordelen van bodemisolatie. De isolerende werkzaamheden worden uitgevoerd door Bouwbedrijf Tuin Zijpe BV uit ’t Zand en Fihuma Bodem- en Spouwmuurisolatie BV uit Rotterdam.

‘Geen warmteverlies meer via de vloer’
Wooncompagnie wil graag een bijdrage leveren aan een beter milieu, buiten én binnen de woning. ‘Een woning zonder bodemisolatie verliest veel warmte via de vloer op de begane grond,’ vertelt Menno de Rooij. ‘Bodemisolatie gaat dat tegen. Dat scheelt in de eerste plaats de nodige stookkosten. Daarnaast komt, dankzij bodemisolatie, minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is en aanzienlijk comfortabeler wordt.’

Een dikke laag ‘isolatiechips’
Bij bodemisolatie wordt een 35 centimeter dikke laag ‘isolatiechips’ onder de vloer aangebracht. Het isolatiemateriaal wordt met een vrachtwagen naar de betreffende locatie vervoerd en door een speciaal daartoe uitgeruste medewerker in de kruipruimte geblazen. De werkzaamheden nemen per woning gemiddeld twee uur in beslag en brengen vrijwel geen ongemak met zich mee.

Versneld energielabels verbeteren
Met het grootscheepse project, bedoeld voor huizen die niet eerder zijn voorzien van bodemisolatie, wil Wooncompagnie versneld de energielabels van een groot aantal woningen naar een hoger niveau brengen. Om die reden is besloten de bodemisolatie, die een aanzienlijk investering met zich meebrengt, zonder huurverhoging of betaling aan te bieden. Huurders die in het verleden een (geringe) huurverhoging hebben betaald voor het aanbrengen van bodemisolatie, zullen hiervoor niet worden gecompenseerd.