< Terug naar overzicht

Zestig woningen in Middenbeemster worden van top tot teen geïsoleerd

Foto 1 22 augustus 2017 - Bewoners van ruim zestig woningen in Middenbeemster gaan de winter extra warm en comfortabel tegemoet. Wooncompagnie brengt bij de woningen namelijk bodem-, spouwmuur- én dakisolatie aan. ‘We pakken de complete schil aan omdat er bij deze woningen, voor wat betreft de energiezuinigheid, veel winst valt te behalen,’ aldus Ruud Alders, projectleider Beheer en Onderhoud van de woningcorporatie. ‘Door diverse isolerende maatregelen te treffen, kunnen we een sprong maken en de energielabels verbeteren van gemiddeld D naar gemiddeld B.’

Veel voordelen voor bewoners
De isolerende maatregelen hebben voor de bewoners van de betreffende woningen alleen maar voordelen. ‘Zo zullen ze in de eerste plaats aanzienlijk besparen op de energielasten,’ zegt Ruud Alders. ‘Daarnaast zal het wooncomfort toenemen en wordt uiteraard het milieu gespaard. Dat maakt de cirkel mooi rond.’

Drogere lucht, meer comfort
Om te beginnen wordt bij woningen, die niet eerder zijn voorzien van bodemisolatie, een 35 centimeter dikke laag ‘isolatiechips’ onder de vloer aangebracht. Bodemisolatie gaat warmteverlies via de vloer op de begane grond tegen. Dat scheelt de nodige stookkosten. Ook komt er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is en beduidend comfortabeler wordt.

Spouwmuur wordt volledig opgevuld
Verder wordt de spouwmuur van de woningen volledig opgevuld met een isolerend schuimmateriaal. Dat gebeurt via verschillende gaten in de buitenmuur, die na de werkzaamheden weer keurig worden afgedicht. Daarnaast worden de daken aan de binnenzijde van de zolder geïsoleerd. Dankzij de spouwmuur- en dakisolatie verliest een woning beduidend minder warmte en hoeft er dus minder te worden gestookt.

 

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Wooncompagnie draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en wil haar doelstellingen op dat gebied graag waarmaken. Om die reden worden de isolerende maatregelen in Middenbeemster kosteloos aangeboden. De isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door de Rotterdamse Fihuma Groep en nemen naar verwachting enkele maanden in beslag.