< Terug naar overzicht

Samen werken aan betaalbaarheid

Voldoende-betaalbare-woningne-met-vlak 11 april 2018 - Het zo laag mogelijk houden van de huurprijs staat bij Wooncompagnie hoog op de agenda. Hier leest u ons voorstel voor de huuraanpassing per 1 juli 2018.

Gemiddelde huurverhoging 1,1%
Het zo laag mogelijk houden van de huurprijs staat bij Wooncompagnie hoog op de agenda. Van het Rijk mogen we de huren per 1 juli gemiddeld met 2,4% verhogen, waarbij de huurverhoging op individueel niveau kan oplopen tot maar liefst 5,4%. Dat is wat ons betreft veel te veel en dat vragen wij ook zeker niet. De gemiddelde huurverhoging komt bij Wooncompagnie uit op 1,1%. Dat is dus lager dan de inflatie (1,4%) en significant lager dan we wettelijk mogen vragen. Op het voorstel voor de huuraanpassing hebben wij een positief advies ontvangen van de Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO).

Ons voorstel voor de huuraanpassing per 1 juli 2018 ziet er zo uit:

  • De huurverhoging wordt gebaseerd op de afstand tussen de huidige huurprijs en de streefhuur per 30 juni 2018.
  • Per 1 juli vragen wij geen huurverhoging als de huidige huur hoger is dan de streefhuur. De huurprijs blijft dus gelijk. Dit geldt voor 37% van onze huurders.
  • Als de huidige huur lager is dan de streefhuur dan vragen wij een      huurverhoging tussen 1,4% (inflatie) en 2%. Dit is afhankelijk van de afstand tot de streefhuur. Dit geldt voor 63% van onze huurders.
  • Bij de sociale huurwoningen (tot € 710,68) is de huurverhoging daarbij nooit meer dan € 12,50.
  • Aan huurders in de vrije sector (hogere huur dan 710 euro) vragen wij een inflatievolgende huurverhoging van 1,4%.

 Lees hier de blog van Edith Abbring, onze Adviseur Strategie