Sleuteloverdracht levensloopbestendige woning

Verruilen veel landgenoten komende tijd hun woning voor een plek op de camping, Cor van der Voorn (83) doet precies het tegenovergestelde. Na ruim vier maanden in een vakantiehuis te hebben gewoond, verhuist hij binnenkort naar zijn nieuwe, vaste stek. In het bijzijn van wethouder Mark Versteeg van de gemeente Hollands Kroon en directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie kreeg hij de sleutel van zijn huurwoning in Wieringerwaard. Aan de Sportlaan levert de corporatie in totaal zestien levensloopbestendige woningen op. Gezien zijn situatie kreeg Cor de sleutel een week eerder dan zijn toekomstige buren. ‘Ik ben daar heel erg blij mee, want ik leef al maanden uit de koffer.’

‘Ik stond al best lang ingeschreven als woningzoekende en hoopte snel een huurwoning te vinden,’ vertelt Cor van der Voorn. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Steeds weer greep ik ernaast. Uiteindelijk ben ik op een camping in Dirkshorn terechtgekomen. Ik woonde in een vakantiehuis, maar moest er na vier maanden weer uit. Vervolgens verbleef ik tijdelijk in een ander chalet, op dezelfde camping. Ik kon me in die vakantiehuizen prima redden, maar verlangde steeds meer naar een eigen stek. Toen ik werd ingeloot voor dit project in Wieringerwaard, kon ik mijn geluk ook niet op.’

Lekker leven
‘Omdat ik ook die laatste vakantiewoning weer moest verlaten, vroeg ik Wooncompagnie of ik iets eerder de sleutel kon krijgen. De Verhuisadviseurs van Wooncompagnie hebben dat met de aannemer kunnen regelen, daar ben ik ze heel dankbaar voor.’ Cor is zeer te spreken over zijn nieuwe woning: ‘Het is een heel mooi optrekje. De woning is voorzien van zonnepanelen en een elektrische warmtepomp, dus heel energiezuinig. Dat is fijn. De tuin is niet zo heel groot, maar wel gemakkelijk bij te houden. Ik denk dat ik hier lekker kan leven.’ De levensloopbestendige woningen hebben een slaapkamer en badkamer op de begane grond.
Op de eerste verdieping bevinden zich twee ruime slaapkamers, een extra toilet en een berging. ‘Ik kan hier in principe altijd blijven wonen, dat is een prettige gedachte,’ zegt Cor.

Innovatieve bouwmethode
In de gemeente Hollands Kroon is Wooncompagnie ook op andere locaties volop bezig de sociale huurvoorraad uit te breiden en te vernieuwen. Naast nieuwbouwplannen in Middenmeer, ’t Veld, Winkel en Wieringerwerf worden in Wieringerwaard deze zestien levensloopbestendige woningen toegevoegd. Woningen die geschikt zijn om in te blijven wonen, ook als de levensomstandigheden veranderen door bijvoorbeeld ouderdom, een ziekte of een handicap. Met de innovatieve bouwmethode van Trebbe Bouw - in samenwerking met Spaansen Gevelklaar - zorgde Wooncompagnie ervoor dat omwonenden zo weinig mogelijk last hadden van langdurige bouwactiviteiten in hun wijk.